February 10th, 2021
By: Burhanudin Zamri

Penggiat e-sukan Malaysia Tiffani Lim dilantik sebagai ketua Jawatankuasa Atlet IESF

 

Tiffani “Oling” Lim telah dilantik oleh International Esports Federation (IESF) untuk mengetuai¬†Jawatankuasa Atlet¬†persekutuan tersebut. Selain daripada menjadi seorang pempengaruh DOTA 2 di Malaysia dan Asia Tenggara, beliau juga merupakan Ketua Pemasasran & Perhubungan Awam di Battle Arena Malaysia.

Tujuan utama jawatankuasa ini ditubuhkan adalah untuk melindungi kepentingan pemain-pemain e-sukan. Pada waktu yang sama, mereka juga ingin mengekalkan kerjasama bersama para pemain agar dapat memahami isu-isu yang dialami oleh golongan tersebut.

“Gelaran “pemain e-sukan” kini membawa maksud yang sangat berbeza berbanding 10 tahun yang lalu. Walaubagaimanapun, masih terdapat banyak masalah berkenaan hak-hak pemain seperti pihak penganjur tidak membayar hadiah kemenangan dan pemain menandatangani kontrak yang tidak adil,” kata Tiffani.

“Sebagai bekas pemain dan pemain aktif kompetitif, kami telah menghadapi masalah-masalah sebegini. Oleh itu, kami boleh berkongsi pengalaman kami agar pemain-pemain lain tidak perlu menghadapi masalah yang sama. Kami akan berusaha sedaya upaya untuk menyediakan platform yang selamat untuk pemain meminta bantuan daripada kami.”

Jawatankuasa atlet ini juga dianggotai oleh tiga penggiat e-sukan dari negara lain:

  • Pedro “barboza” Barbosa, pemain eFootball PES pasukan Arsenal dari Portugal. Beliau juga memikul tanggungjawab sebagai penyelaras Athletes Commission di Portuguese Esports Federation sejak tahun 2020.
  • Simona “Monny” Ivanovska, ahli psikologi dari Makedonia Utara dan penyelaras pembangunan di Macedonian Esports Federation sejak tahun 2020.
  • Freddy “Zubscop” Mazila, pemain Tekken dari Namibia yang pernah menjadi juara permainan tersebut selama tiga tahun berturut-turut.

Sejak Jawatankuasa Atlet ini ditubuhkan, mereka berusaha untuk mencipta dan mengedarkan templat kontrak standard untuk rujukan organisasi dan pemain e-sukan. Mereka juga mengadakan pelbagai bengkel pendidikan bagi mendedahkan para pemain tentang hak-hak mereka dan cara-cara untuk mendapatkan bantuan.

Sumber: GoSports

Foto: Laman Facebook Tiffani “Oling” Lim

TAGS

BERITA BERKAITAN

3 days ago
Acer Mengeluarkan Monitor Gaming HD Penuh, 165Hz Bernilai RM699
3 days ago
Fredo Dan Soloz Antara Pemain Bintang Yang Akan Sertai Bosskurr Cup?
3 days ago
Call Of Duty Baru Disahkan Tiba Pada Hujung 2020
3 days ago
Wabak Coronavirus Menyebabkan Ketibaan Stok Nintendo Switch Ditangguh
3 days ago
Teamfight Tactics Akan Hadir Ke Peranti Pintar Pada Mac
4 days ago
Kejohanan Kebangsaan Call Of Duty Mobile Malaysia Bermula Hujung Minggu Ini